MENU
Головна » 2011 » Февраль » 14 » День святого Валентина
10:42
День святого Валентина

14 лютого весь християнський світ відзначає День святого Валентина — покровителя всіх закоханих. Це найромантичніше свято, коли всі признаються один одному в любові і дарують валентинки своїм коханим.

Вже більше 18 століть існує свято всіх закоханих. За однією з версій, це свято походить від Римського свята Lupercalia — фестивалю еротики на честь богині «гарячкової» любові Juno Februata. Всі залишали свої справи, і починалася веселість. Свято обростало обрядами. Метою свята було знаходження своєї половинки і, як підсумок, після святкування свята створювалася велика кількість сімей. За іншими відомостями свято Луперкалій, проводилося на честь бога Фавна (Луперк — одне з його прізвиськ), покровителя стад, яке відмічалося щорічно 15 лютого. І це було свято достатку. За день до Луперкалій відмічалось свято Римської богині шлюбу, материнства і жінок Юнони і бога Пана. Цього дня дівчата писали любовні листи. Листи поміщали у величезну урну, а потім чоловіки тягнули листи. Потім кожен чоловік починав залицятися за тією дівчиною, любовний лист якої він витягнув.

У античній Греції це свято називалося Панургії — ритуальні ігрища на честь бога Пана (у римській традиції — Фавн) — покровителя стад, лісів, полів і їх родючості. Пан — веселий і гульвіса, чудово грає на сопілці і вічно переслідує німф своєю любов'ю. Все вищесказане можна вважати язичницьким внеском в традицію Дня Всіх Закоханих.

Ще за деякими відомостями День святого Валентина колись називали «Пташиним весіллям». Раніше вважали, що птахи утворюють шлюбні пари саме в другий тиждень другого місяця року.

Історій, легенд і чуток про Святого Валентина ходить немало. Так хто ж він — Святий Валентин, що подарував всьому світу День Закоханих?

Говорять, що насправді святих Валентинів, що померли в Стародавньому Римі в 269 (за іншими джерелами в 270) році і шанованих в один і той же день, було два. Діяння їх вже давно стали легендою, і тепер уже ніхто точно не пам'ятає, якому ж з них було присвячене свято. Відоме тільки те, що один з них, молодший, був в Римі проповідником і лікарем. Під час гоніння на християн імператора Клавдія він був страчений. Інший Валентин, єпископ Тернійській, жив недалеко від Риму і загинув смертю мученика від рук язичників в тому ж 269 (270) році.

    У це свято дарують коханим і близьким людям квіти, іграшки, цукерки, повітряні кульки і особливі відкритки (часто у формі сердечка), з віршами, любовними освідченнями і побажаннями кохання – валентинки. Також стає поширеним явищем створювати в Інтернеті сайт закоханої пари або сім’ї і фільми «Історія кохання».
Категорія: Цей день... | Переглядів: 619 | Додав: Zahar2008 | Теги: День Святого Валентина, день закоханних | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Хостинг від uCoz